Role symbolů a mýtů v (současném) komiksu - Bartoňová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce Role symbolů a mýtů v (současném) komiksu se zabývá různými funk-cemi symbolů a mýtů ve fikčních komiksových světech, zejména na jejich odlišnou roli v komiksech japonské a angloamerické oblasti. Propojení komiksu a mytologie sebou přináší analýzu konceptu hrdinského archetypu, který se v příbězích často objevuje. Zmapuji vývoj hrdiny od mytologického po superhrdinu až k současnému modernímu hrdinovi a doložím jeho vliv v současném komiksu. Dále analyzuji, nakolik jsou tyto fikční světy vystaveny na logice světa aktuálního.
The Role of Symbols and Myths in (Rcent) Comic Books
Keywords: symbol; mýtus; monomýtus; archetyp; moderní hrdina; mytologie; vizualita; symbol; myth; monomous; archetype; modern hero; mythology; visuality