Efektivita podání Mitomycinu u povrchového nádoru močového měchýře - Pečinková, Alena (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá výskytem recidiv u povrchových nádorů močového měchýře po aplikaci alkylačního antibiotika Mitomycinu C, vychází z předpokladu, že Mitomycin snižuje riziko výskytu recidiv. Pokud se recidiva prokáže, práce se zabývá dále zjištěním časových rozestupů mezi jednotlivými recidivami. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou popsány základní anatomické a funkční vlastnosti močového měchýře, dále rizikové faktory, které jsou možnou příčinou vzniku karcinomu močového měchýře a klinické příznaky. Popsána je zde také diagnostika nádoru močového měchýře a léčebná strategie. V poslední kapitole se práce zabývá výskytem recidiv karcinomu močového měchýře. Karcinomy močového měchýře lze rozdělit na povrchové (superficiální) karcinomy a invazivní. Povrchové nádory mají několik možností léčby a lepší prognózu než nádory invazivní, nicméně u povrchových nádorů měchýře často dochází k rekurenci onemocnění a recidivou je postiženo až 50 % všech pacientů. Nádor močového měchýře nepatří mezi nejčastější nádorové onemocnění, u mužů je 6. nejčastějším nádorem a u žen 13., nicméně incidence stoupá. Postihuje především muže a to až z 75 % celkového počtu nemocných. Riziko vzniku je mnohem větší u kuřáků. Souvislost mezi kouřením a vznikem nádoru močového měchýře byla prokázána v několika studiích. Základním léčebným postupem u povrchových nádorů močového měchýře je transuretrální resekce. Tuto léčbu je možné doplnit o intravezikální chemoterapii či imunoterapii. U invazivních karcinomů je nejčastějším léčebným postupem radikální cystektomie. Praktická část spočívá ve vyhodnocení dat, která jsem dostala k dispozici na Onkologickém oddělení Nemocnice České Budějovice a.s. Poskytnuty mi byly lékařské zprávy 53 pacientů, přičemž všichni pacienti měli diagnostikovanou rakovinu močového měchýře v letech 2011-2013 a byl jim aplikován Mitomycin, buď ihned při prvním záchytu nádoru močového měchýře, nebo při recidivě. Cílem práce je zjistit, zda se po léčbě povrchového nádoru močového měchýře Mitomycinem vyskytne recidiva, a pokud ano, v jakém časovém rozmezí. Nasbíraná data jsem shrnula do tabulek a grafů, znázorňující věk pacientů, pohlaví, histopatologický grading a výskyt recidivy, včetně časového rozestupu mezi prvním záchytem tumoru a recidivou. U pacientů, kterým byl Mitomycin aplikován až po výskytu recidivy, nikoliv hned při prvním záchytu tumoru a i přesto došlo k další recidivě, jsem porovnala časové rozestupy od prvního záchytu k recidivě bez podání Mitomycinu a s podáním Mitomycinu. Z vyhodnocených dat vyplývá, že i když Mitomycin u 40% pacientů nezabránil výskytu recidiv, prodloužila se doba, kdy měl pacient negativní výsledky na recidivu až o 6 měsíců.
Effectiveness of Mitomycin administration in superficial bladder tumor
Keywords: Močový měchýř; povrchový nádor; Mitomycin; recidiva; Bladder; superficial tumor; Mitomycin; recurrence