Výtvarné zpracování divadelního kostýmu inspirovaného fenoménem Commedie dell'Arte - Kočvarová, Anna (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou, na sebe tematicky navazující. Teoretická část této bakalářské práce mapuje commedii dell´arte, její specifické složky, jako jsou typy postav, scénář, improvizace, scénografie, kostýmy a masky. Dále bude zmíněno její šíření z Itálie do okolního světa a její vliv na různé umělecké obory, který bude představen na několika konkrétních příkladech uměleckých děl. Práce se bude zabývat i vývojem kostýmního výtvarnictví. V praktické části budou předloženy kresebné návrhy divadelních kostýmů, na jejichž základě jeden vybraný bude zrealizován. Součástí bude i přiložená fotodokumentace. U realizovaného kostýmu budou popsány konkrétní inspirační zdroje, výběr tvaru, barev a materiálu.
Artistic processing of theatrical costume inspired by the phenomenon of the Commedia dell'arte
Keywords: commedia dell'arte; divadlo; divadelní kostým; pevné typy; Commedia dell'arte; theatre; theatrical costume; theatrical types of characters