Symboly vyloučení ze společenství v lidové tradici - Juřicová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce Symboly vyloučení ze společenství v lidové tradici je zaměřena na vzájemnou interakci mezi symboly a lidovou kulturou. Pohybuje se v oblasti lidového vnímání fenoménů lásky a smrti a to v dějinné éře středověku a novověku v českých zemích. Zaměřena je převážně na ženské sociální role, ale předkládá i důkaz o sociálním vyloučení muže kata. Aby byl patrný důvod pro vyloučení jednotlivých osob na okraj společenství, věnuje se autorka nejprve mimo jiné stručné charakteristice vnímání problému počestnosti, následně i tradičním představám o vykonávání ženských sociálních rolích roli panny, manželky a matky. Následně uvádí příklady jednání, která byla lidovou tradicí vnímána jako nečistá/bezectná.
Symbols of exclusion from society in folk tradition
Keywords: symbol; kultura; láska; smrt; lidová tradice; svobodné matky; infanticidia; porodní báby; kat; Čechy v období středověku; Čechy během novověku; symbol; culture; love; death; folk tradition; single mothers; infanticide; midwives; executioner; Czech country in the Middle Ages; Czech country in modern times