Možnosti financování aktivit mezinárodního obchodu v českých podnikatelských subjektech - Machová, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Hlavním cílem práce je analýza a zhodnocení využívání jednotlivých zdrojů financování mezinárodního obchodu v českých podnicích na vybraných případech. Dílčím cílem je rozbor s tím souvisejících rizik, vyplývajících ze specifičnosti metod a nástrojů využívaných při financování mezinárodního obchodu, a možnosti eliminace těchto rizik. V neposlední řadě bude následovat zmapování možností finančních a pojišťovacích nástrojů státní podpory exportu a jejich praktické využívání v podnicích. Diplomová práce je rozčleněna do pěti hlavních částí. První část je tvořena literárním přehledem, který slouží k uvedení do sledované problematiky. Těžiště pozornosti je zaměřeno na specifika a faktory ovlivňující financování zahraničního obchodu, popis základních metod a nástrojů financování mezinárodního obchodu včetně finančních a pojišťovacích nástrojů státní podpory exportu. Dále následují metodika a cíle práce. Na ně navazuje vlastní práce s hlavním zaměřením na průzkum oblasti financování a s ním souvisejících rizik spojených se zahraničně-obchodními aktivitami vybraných subjektů. Uvedený výzkum byl proveden formou dotazníkového šetření. Následující kapitola obsahuje zhodnocení současné situace vybraných nástrojů financování mezinárodního obchodu a jejich předpokládaný budoucí vývoj. V závěrečné části je zařazena SWOT analýza strojírenských podniků, ve které jsou zmapovány a prostřednictvím metody párového srovnávání také zhodnoceny nejvýznamnější silné a slabé stránky a příležitosti a ohrožení.
Possibilities of Activity Financing International Trade in Czech Companies
Keywords: mezinárodní obchod; financování; nástroje financování; pojištění; dotazníková metoda; analýza; international trade; financing; instruments of financing; insuring; question method; analysis