Stav a vývoj koncentrací nutrientů (dusík a fosfor) v podzemních vodách zájmového území - Petrášková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato diplomová práce se zabývá porovnáním vývoje koncentrací dusičnanů a fosforečnanů v různých oblastech České republiky. V práci je popsán koloběh podzemní vody a její význam v lidské společnosti, cyklus dusíku a fosforu a jejich výskyt ve vodním prostředí. Dále je v práci popsán vývoj a způsob sledování koncentrací dusičnanů a fosforečnanů v podzemních vodách. V práci je popsán výběr pozorovacích objektů a použité metody pro vyhodnocení koncentrací. Cílem práce je zjištění trendů v časových řadách koncentrací dusičnanů a fosforečnanů a statistické vyhodnocení vývoje koncentrací v krajských městech ČR. V další části je hodnocena prostorová analýza koncentrací dusičnanů a fosforečnanů v okrese České Budějovice. Toto území bylo vybráno pro velké množství pozorovacích objektů s dlouhou časovou řadou měření.
Concentrations of nutrients (nitrogen and phosphorus) and its development in groundwater of the selected area
Keywords: dusičnany; fosforečnany; podzemní voda; metoda IDW; Thiessenovy polygony; nitrates; phosphates; groundwater; IDW method; Thiessen polygons