Pochod smrti přes Volary v roce 1945 - Lazarovičová, Alena (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá pochody a transporty smrti za druhé světové války v Evropě. Popisuji pochody a transporty smrti, proč a jak probíhaly. Hlavním tématem práce je pochod smrti přes Volary v roce 1945. V této kapitole se věnuji popisu pochodu smrti, jeho účastnicím a doprovodu. Věnuji se dále židovskému hřbitovu ve Volarech a životu bývalých dozorců tohoto pochodu smrti po válce. Závěrečná část práce zahrnuje vzpomínky Reginy Pelánkové (roz. Lazarovičové). Vzpomíná na svou rodinu, život v koncentračním táboře a pochod smrti. Zmiňuji se, jaký byl návrat domů po válce pro paní Pelánkovou a jak dále pokračoval její život a život ostatních členů rodiny.
Death March through Volary in 1945
Keywords: Transporty smrti; pochod smrti; doprovod pochodu; židovský hřbitov; život nacistů; rodina Lazarovičova.; Death transports; death march; accompanying the march; Jewish cemetery; life of the Nazis; Lazarovič family.