Nové poznatky o neolitickém osídlení jižních Čech - Vondrovský, Václav; Bumerl, Jiří; Sida, Petr; Ptáková, Michaela; Pták, Martin; Chvojka, Ondřej (Archeologický ústav AV ČR, 2018)
Příspěvek rozšiřuje dosavadní skromné poznatky o neolitickém osídlení jižních Čech. Jádrem práce je analýza nálezových souborů z výzkumů sídelních areálů v Dehtářích, Radčicích a na nově objevené lokalitě Mažice uskutečněných v sezonách 2015 a 2016. Analýza keramického materiálu a radiokarbonová datace potvrdily osídlení v šáreckém stupni kultury s lineární keramikou (LnK). Zároveň bylo v tomto období ve výrobě štípaných kamenných nástrojů prokázáno dominantní užívání rohovců ortenburské jury. Analýzy základních kategorií nálezů dále tvoří rámec pro revizi nadregionálních kontaktů jihočeských neolitiků. Zvláště pro pozdní stupeň LnK bylo zaznamenáno silné propojení jižních Čech s východní částí bavorského Podunají a osídlením v okolí rakouského Lince. Na příkladu severního Třeboňska je taktéž diskutována možná koexistence lovecko-sběračských a zemědělských komunit.
New information on the Neolithic occupation of south Bohemia
Keywords: neolit; jižní Čechy; kultura s lineární keramikou; sídelní struktura; absolutní chronologie; keramika; štípaná industrie; Neolithic; south Bohemia; Linear Pottery culture; settlement structure; absolute chronology; pottery; chipped industry