Jazyková analýza naučné prózy - Vrzáková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Téma diplomové práce navazuje na započatý výzkum jazyka naukové prózy druhé poloviny 17. století. Pramenem pro analýzu je Barnerův překlad prvního dílu Knih hospodářských Kryštofa Fischera (1706). Teoretická část vymezuje rysy českého baroka a popisuje typické literární žánry daného období. Dále informuje o autoru knihy, Kryštofu Fischerovi, a o překladateli, Janu Barnerovi. Stručně charakterizuje Knihy hospodářské. Praktická část práce je zaměřena na výklad významu u lexikálních jednotek, jež lze označit jako termíny. Lexikální analýza se týká těchto tematických okruhů: rybníkářství, pivovarnictví a vinařství. Významy termínů jsou vykládány v rámci jednotlivých témat. Cílem práce je zhodnotit úroveň slovní zásoby jazyka naukové prózy a pořídit soupis užitých terminologických jednotek.
A Linguistic Analysis of Educative Prose
Keywords: Baroko; Knihy hospodářské; Kryštof Fischer; Jan Barner; hospodářská terminologie