Etické aspekty prenatální diagnostiky - Široká, Barbora (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá aplikací etických principů v oblasti prenatální diagnostiky. V úvodu je věnována pozornost fenoménu života a jeho aspektů. Odborná medicínská část charakterizuje preimplantační a prenatální diagnostiku a metody, užívané během péče o těhotné. Etická část práce popisuje vznik, přístupy a koncepce bioetiky. Dále charakterizuje jednotlivé bioetické principy, které z bioetiky vycházejí. V další části jsou uváděna jednotlivá hlediska a problémy medicínské etiky. Cílem poslední kapitoly této práce je etická reflexe, při níž jsou jednotlivé diagnostické metody zkoumány z hlediska bioetických principů. Následuje zmapování aktuální situace v oblasti etiky v prenatální diagnostice v České republice. Porovnání různých stanovisek profesionálů z tohoto oboru je zajímavé a překvapivé. Čtvrtá kapitola je ukončena konkrétními kazuistikami těhotných žen. Závěr patří zhodnocení a porovnání dostupných informací a vyjádření vlastního názoru na celou problematiku.
Ethical aspects of prenatal diagnosis
Keywords: prenatální diagnostika; metody prenatální diagnostiky; bioetika; bioetické principy; medicínská etika; prenatal diagnosis; methods for prenatal diagnosis; bioethics; bioethical principles; medical ethics