Zaniklý svět Antonína Pelíška - Hándlová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce je zaměřena na život a tvorbu českobudějovického rodáka Antonína Pelíška. Nejdříve se seznámíme s reportáží a některými autory zaměřených na tento žánr. Blíže je představena autorova celoživotní tvorba i novinářská činnost. Hlavní částí práce je umělecká reportáž a díla, která jsou touto reportáží psána. Tématem je budování jaderné elektrárny Temelín a tomu předcházející zánik vesnic v jejím okolí. V povídce je přiblížen život v pohraničí. Osamocení, odloučení od rodného domova a pocit beznaděje provázely obyvatele zaniklých vesnic a jsou hlavními prvky ve všech autorových dílech. Také se zde pokusíme vyhledat rysy umělecké reportáže. Stavba elektrárny je tématem více autorů a ty jsou přiblíženi v závěru práce.
Perished World of A. Pelíšek
Keywords: Antonín Pelíšek; České Budějovice; Temelín; Antonín Pelíšek; České Budějovice; Temelín