Vycítí hmyzožraví ptáci rostliny volající o pomoc? - Mrázová, Anna (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce se snaží objasnit, zda hmyzožraví ptáci, jakožto predátoři býložravého hmyzu, používají při hledání potravy chemické látky vylučované rostlinou. První kapitola popisuje tento fenomén na volně žijících ptácích s využitím chemické simulace okusu rostlin. V druhé kapitole se zabýváme potravním chováním ptáků při klecových pokusech s využitím živých housenek.
Does the insectivorous birds smell plants crying for help?
Keywords: čich ptáků; HIPV; VOC; tritrofický systém; crying for help; interakce ptáci-rostliny; Bird olfactory; HIPV; VOC; tritrophic system; crying for help; plant-bird interraction