Vliv odpisů dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku na výsledek hospodaření - Chalašová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá odpisy dlouhodobého majetku a jejich dopadem na výsledek hospodaření ve vybraném podniku. Tento podnik se zabývá výrobou a prodejem čističek odpadních vod. Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V literární části se věnuje rozdělení dlouhodobého majetku, metodám odpisů, jejich dopadem na výsledek hospodaření a daní z příjmů. Cílem této práce je na základě teoretických znalostí provést praktickou aplikaci odpisových metod na vybraný majetek společnosti. Praktická část nejprve popisuje společnost, která byla vybrána pro bakalářskou práci. Touto společností je ENVI PUR s. r. o. Praktická část přináší porovnání rovnoměrných a zrychlených odpisů, jejich vliv na výsledek hospodaření a výpočet odložené daně. V poslední části se nachází doporučení pro společnost, které metody odpisů zvolit pro vybraný majetek, aby byla poctivě a věrně zobrazena skutečnost.
Effect of depreciation of tangible and intangible assets to profit
Keywords: dlouhodobý hmotný a nehmotný majetek; účetní odpisy; daňové odpisy; odložená daň; tax depreciation; accounting depreciation; profit; deferred tax; fixed assets; intangible assets.