Využití volného času žáků 2. stupně základní školy v Příbrami a okolí - Tyl, Petr (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce podává přehled o trávení volného času žáků 2. stupně ZŠ v rovině organizovaného vyžití. V teoretické části práce jsou vymezeny důležité pojmy, jako je volný čas, výchova ve volném čase, pedagog volného času, je charakterizován žák druhého stupně ZŠ a nadaný žák. Je uveden význam volnočasových aktivit, zejména v rovině organizované. Jsou vyjmenována školská zařízení pro zájmové vzdělávání a žáky využívané subjekty ve volném čase. V empirické části práce je uveden seznam nejrůznějších volnočasových institucí v nabídce města Příbram a je zpracováno výzkumné šetření a následně vyhodnoceno pomocí statistických funkcí do tabulek a grafů. Mimo jiné, v rámci své aprobace, vyčleňuji v této práci, vedle ostatních volnočasových aktivit, i přírodovědně-technické volnočasové aktivity, které jsou nápomocné při výchově nadaných žáků, jakožto budoucí generace a kterých je v této lokalitě skutečný nedostatek.
The using of leisure time of pupils at the secondary stage of the basic education in Příbram and its environs
Keywords: Volný čas; výchova ve volném čase; adolescent; volnočasové aktivity; pedagog volného času.; Leisure time; leisure time education; adolescent; leisure activities; leisure time educator.