Problematika dotačních programů na výstavbu, rekonstrukci a odbahnění rybníků z hlediska jejich následného využívání ve vztahu k zlepšování stavu přírody a krajiny - Ruč, Karel (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato práce se zabývá způsobem hodnocení návrhů a realizací rybníků na území okresu Havlíčkův Brod v kraji Vysočina z Operačního programu Životní prostředí. Předmětem hodnocení jsou zejména technické parametry staveb a typy opatření podporované dotačním programem. Z hlediska hospodaření na rybnících je posuzována a řešena manipulace s vodní hladinou. Všechna hodnocená opatření vycházejí z hlavního cíle dotačního programu, kterým je zastavení poklesu biodiverzity a zvýšení ekologické stability krajiny. Kromě vlastního hodnocení je část práce zaměřená na způsoby regulace litorálního pásma z hlediska zájmů ochrany přírody.
The subsidy programs for construction, reconstruction and demudding of ponds in terms of their subsequent use in relation to improving the condition of nature and landscape.
Keywords: rybník; Operační program Životní prostředí; parametry stavby; manipulace s vodní hladinou; litorální pásmo; a pond; The Operational Programme Environment; construction parameters; water-level manipulation; littoral zone