Pivovarnické odvětví s ohledem na minipivovary v Plzeňském kraji - Bartmannová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2019)
Předmětem této bakalářské práce je zhodnocení pivovarského odvětví v Plzeňském kraji se zaměřením na minipivovary.V literárním přehledu práce se věnuji pivovarnictví obecně, jeho historii, vývoji, rozdělení a způsobu vaření piva. Zhodnocen je také současný stav v tomto odvětví. Hlavním tématem potom byly minipivovary. V práci je popsána jejich charakteristika, suroviny pro výrobu a technologický postup výroby. V rámci dalších kapitol je zpracováno srovnání průmyslového pivovaru s minipivovarem a jejich výhody a nevýhody. Analytická část je potom věnována minipivovarům. Konkrétně jsou zde popsány lokalizační faktory, charakteristika Plzeňského kraje a šest vybraný minipivovarů. U každého podniku je popsána jeho historie a současný stav, způsob financování, ubytovací kapacita a produktová škála s podrobnější charakteristikou vybraných produktů.
Brewing industry with regard to microbreweries in Pilsen region
Keywords: historie; minipivovar; pivo; kvašení; history; microbrewery; beer; fermentation