Historie cyklistiky, jezdectví, střelectví a lukostřelby v Českých Budějovicích \\ - Klenková, Klára (Jihočeská univerzita, 2006)
Tato bakalářská práce se zabývá historií a vývojem čtyř sportovních odvětví v Českých Budějovicích. Je to cyklistika, jezdectví, střelectví a lukostřelba. Prvním cyklistickým spolkem založeným ve městě byl německý Erster deutscher Radfahrerverein, založený v r. 1887 a dalšími dvěma pak německý Radfahrerclub Wanderlust a Český klub velocipedistů založený v roce 1894. Nejstarším tělocvičným spolkem v Českých Budějovicích byl Měšťanský c. k. privilegovaný ostrostřelecký sbor - Bürgerlicher k. k. privilegierter Scharfschützenkorps. Historie tohoto střeleckého sboru sahá až k samotným počátkům existence města. Ryze první lukostřelecký klub v Českých Budějovicích vznikl ve 30. letech. Tento klub nesl název I. Lukostřelecký klub České Budějovice.\\
Case-history bicycling, horsemanship, marksmanship and archery in České Budějovice\\
Keywords: Kluby; jednoty; oddíly; závodníci; výsledky; činnosti; funkcionáři.\\; Clubs; sports associations; competitors; results; activities; the officials.\\