Návrh optimalizace a konstrukce zařízení pro měření hmotnosti dojeného mléka - Bartůšek, Vít (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá optimalizací konstrukčního řešení zařízení pro měření hmotnosti nádoje dojných krav tzv. hmotnostního průtokoměru. Prvotní návrh, vývoj a testování v laboratorních a poloprovozních podmínkách zmíněného přístroje bylo provedeno pracovníky Katedry dopravní a manipulační techniky zemědělské fakulty. Na základě zjištěných poznatků byly autorovi práce výše zmíněnými pracovníky sděleny podněty, které by z konstrukčního hlediska zefektivnili celkovou funkčnost přístroje. Tyto podněty autor detailně analyzoval a na základě své tvůrčí činnosti navrhl k úpravě. Modely jednotlivých komponent zařízení byly vytvořeny za pomoci CAD 3D počítačového modelování v programu SolidWorks v bezplatné studentské verzi. Následně byly vytištěny na 3D tiskárně, sestaveny a testovány v laboratorních podmínkách. Diplomová práce je tvořena literární rešerší z oblasti dojení, welfare dojnic, měřením hmotnosti nádoje, CAD 3D modelováním a 3D tiskem. Praktická část obsahuje pracovní postup tvorby a sestavení modelu a následné laboratorní testování funkčnosti prototypu. V příloze práce je uvedena technická dokumentace.
Design of optimization and construction of equipment for measuring the weight of milked milk
Keywords: automatizace dojení; měření hmotnosti nádoje; 3D modelování; CAD; 3D tisk; milking automatization; measuring the weight of milking dairy cows; 3D modelling; CAD; 3D print