Vliv hospodářských zásahů na stabilitu ekosystému Národní přírodní rezervace Řežabinec. - Šrámek, Pavel (Jihočeská univerzita, 2012)
V první části práce je charakterizována Národní přírodní rezervace Řežabinec z hlediska jejího historického vývoje a vzniku. Jsou zde zmíněny metody, způsoby a systém ochrany lokality. V práci je popsán způsob rybářského hospodaření v obdobích platnosti jednotlivých plánů péče. Ekosystém je posuzován na základě mně dostupných literárních údajů. Ve vlastní práci se zaměřuji na sledování chemismu vody a stavu oživení nádrže a to především z hlediska vývoje biomasy a druhového zastoupení zooplanktonu v průběhu jednoho vegetačního období. Okrajově se věnuji též rybím obsádkám, ponořené a litorální vegetaci a výskytu vodního ptactva. V práci je prokázána závislost velikosti rybí obsádky na četnosti a druhovém zastoupení zooplanktonu a pozitivní vliv nižších obsádek na rozvoj a stabilitu celého ekosystému.
The effect of the economic intervention on the stability of the ecosystem of National Nature Reserve Řežabinec
Keywords: Klíčová slova: přírodní rezervace; ekosystém; hospodářské zásahy; biotop; biomasa; rybník; voda; plankton; vegetace; ryby.; National nature reservation; ecosystem; agricultural intervent; biotope; biomass; pond; water; plankton; vegetation; fish