M. Lipman: Thinking in Education - Bláhová, Klára (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá kritickým rozborem díla Thinking in Education M. Lipmana, které se zde věnuje otázce rozvoje myšlení v rámci vzdělávací praxe. Vysvětluje důvody důležitosti schopnosti dialogu, schopnosti kriticky myslet, ale zároveň využívat tvořivého a angažovaného myšlení. Uvádí, že schopnost myslet by měla být efektem edukace, a to nejen coby příprava na život v demokratické společnosti. Práce shrnuje názory kritiků zmíněné teorie.
M. Lipman: Thinking in Education
Kritický rozbor díla
Keywords: filosofie; filosofie pro děti; výchova; vzdělání; rozvoj úsudku; logické myšlení; kritické myšlení; tvořivé myšlení; angažované myšlení; dialog; hledající společenství; Matthew Lipman; philosophy; Philosophy for children; education; fostering judgement; logical thinking; carying thinking; critical thinking; creative thinking; dialogue; community of inquiry; Matthew Lipman