Tolerovaní před tolerancí, netolerovaní po toleranci? Nekatolíci v Humpolci ve druhé polovině 18. století - Holub, Pavel (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce se věnuje ''tajnému'' nekatolictví v předtolerančním a raně tolerančním období a to v letech 1755 - 1795. Stěžejním cílem práce je objasnit postavení nekatolíků ve městě před a po vydání tolerančního patentu. V prvních dvou kapitolách se zabývám porovnáním vývoje nekatolictví v Humpolci s výsledky výzkumů Evy Melmukové a Zdeňka R. Nešpora z jiných oblastí. Vlastnímu výzkumu v městě Humpolci je věnována druhá část práce. Mou snahou je nejprve zachytit nekatolické rodiny v prostoru města. Na tuto část navazuji porovnáním nemovitého majetku jednotlivých nekatolických hospodářů k roku 1785 zejména gruntů, luk a polí. Síť majetkových vztahů je rozpracována v rozboru jednotlivých rodin. Pramenným základem se pro tuto práci staly především archiválie z Děkanského úřadu Humpolec a z Archivu města Humpolec uložené ve Státním okresním archivu v Pelhřimově,doplněné o materiály z Českého gubernia, uložené v Národním archivu Praha. Širší škála pramenů pak dovolila dojít k novému pohledu na nekatolíky ve městě. Zejména se mi podařilo vyvrátit tvrzení o životě nekatolíků pouze na Českém městě či o uzavřenosti skupiny nekatolíků.Mikrohistorický přístup pro výzkum této skupiny osob je v české historiografii reflektován minimálně. Nové pohledy na výzkum nekatolictví mi poskytla konference konaná v Poděbradech v roce 2006, která mne inspirovala mnohými postupy, které jsem se snažil uplatnit i v této práci.
Tolerated Before Toleration Act, Nontolerated After Toleration Act? Non-Catholics In Humpolec In The Latter Half Of The 18th Century