Syndrom náhlého úmrtí novorozence a kojence - Dolejší, Andrea (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se věnuje syndromu náhlého úmrtí novorozence a kojence (SIDS). Teoretická část práce popisuje historii i nejnovější poznatky o SIDS, jeho příčiny a rizikové faktory. Dále shrnuje edukaci porodní asistentky v prevenci SIDS a kardiopulmonální resuscitaci u kojence. Výzkumná část bakalářské práce se zabývá informovaností žen o SIDS a o resuscitaci novorozence a kojence. Předem byly stanoveny dva výzkumné cíle. Prvním cílem bakalářské práce bylo zmapovat úroveň znalostí těhotných žen a matek dětí do 1 roku věku o SIDS. Druhým cílem bylo zmapovat úroveň znalostí těhotných žen a matek dětí do 1 roku věku týkající se základní resuscitace u novorozence a kojence. Současně byly stanoveny dvě hypotézy. Hypotéza 1: Existují rozdíly v informovanosti v problematice SIDS u žen druhorodiček a prvorodiček. Hypotéza 2: Existují rozdíly v informovanosti v oblasti resuscitace novorozence a kojence u žen druhorodiček a prvorodiček. Výzkumné šetření probíhalo prostřednictvím sociální sítě, výzkumný soubor tvořilo 170 těhotných žen a matek dětí do 1 roku věku. K dosažení cílů a ověření hypotéz byla zvolena kvantitativní metoda. Bylo provedeno anonymní dotazníkové šetření sběru dat. Výsledky výzkumu graficky zpracovány a doplněny slovním komentářem. Ověření hypotéz jsme provedli pomocí statistického testu chí-kvadrát. Analýzou získaných dat byly hypotézy potvrzeny statistickým chí-kvadrát testem. Nulové hypotézy byly testovány proti alternativním hypotézám na hladině významnosti 5 %. S hladinou významnosti se porovnávala výsledná hodnota chí-kvadrát testu. U hypotézy 1 vyšel chí-kvadrát test 0,6 % a u hypotézy 2 vyšel 1 %. Z výsledků vyplývá, že primipary jsou více informované o problematice SIDS i o problematice resuscitace novorozence/kojence než multipary. Dostatečnou informovanost o SIDS prokázalo 34 % prvorodiček a 30 % druhorodiček. Dostatečnou informovanost o resuscitaci novorozence/kojence prokázalo 23 % prvorodiček a 12 % druhorodiček. Tato bakalářská může sloužit jako informační materiál pro studenty zdravotnických oborů i porodní asistentky nebo jako prezentace na odborném semináři.
Sudden Infant Death Syndrome
Keywords: Syndrom náhlého úmrtí; novorozenec; kojenec; porodní asistentka; kardiopulmonální resuscitace; Sudden Infant Death Syndrome; newborn; infant; midwife; cardiopulmonary resuscitation