Edukace veřejnosti o možnostech prevence v léčebné rehabilitaci - Segeš, Patrik (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem této bakalářské práce je edukace veřejnosti o možnostech prevence v léčebné rehabilitaci. Práce se dělí na dvě části, teoretickou a praktickou. Zaměřuji se především na prevenci vertebrogenních onemocnění, jelikož právě s těmito obtížemi přichází velké procento pacientů na rehabilitační pracoviště. V teoretické části se zabývám anatomií a kineziologií páteře, svalovým systémem, dále prevencí v léčebné rehabilitaci, patofyziologií vzniku vertebrogenních potíží, pohybovými stereotypy a bolestí. Snažím se specifikovat význam prevence pro fyzioterapii V další části bakalářské práce podrobně rozebírám metody, které byly použity v rámci terapie a prevence u třech pacientů s vertebrogenním onemocněním, kteří tvořili můj výzkumný vzorek pro praktickou část práce. Cílem výzkumu bylo navrhnout terapeutické řešení a změnu pohybových stereotypů pacientů, edukovat pacienty o možnostech prevence v léčebné rehabilitaci a zhodnotit účinky terapie.
Public education on the preventive options in medical rehabilitation
Keywords: edukace; léčebná rehabilitace; prevence; bolest; páteř; education; medical rehabilitation; prevention; pain; backbone