Problematika preventivních opatření a včasného záchytu u pacientů s vertebrogenním algickým syndromem v oblasti krční páteře - Horká, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou preventivních opatření a včasného záchytu u vertebrogenního algického syndromu v oblasti krční páteře. Vertebrogenní algický syndrom, představuje bolesti různých částí páteře, které jsou jedním z nejčastějších důvodů návštěvy lékaře. Znepokojivým faktem je, že se s těmito obtížemi setkává až 80% dospělých a věková hranice postižených se neustále snižuje. Nejčastější příčinnou bývá špatné držení těla, úrazy krční páteře, psychický stav, degenerativní změny, tumory a další. Část této práce je věnována prevenci vzniku vertebrogenních obtíží. V dnešní moderní době, kdy je používání počítačů, notebooku, tabletu, běžnou záležitostí je nutné zvýšit povědomí o základních ergonomických zásadách při použití těchto přístrojů, úpravě pracovního i domácího prostředí. Cílem teoretické části je informovat o příčinách, mechanismu vzniku a fyzioterapeutických postupech při léčbě vertebrogenního algického syndromu. Součástí jsou základní poznatky o anatomii, biomechanice krční páteře a preventivních opatřeních týkajících se ergonomie pracovního prostředí, polohy ve spánku a vhodných sportovních aktivit. Pro praktickou část bakalářské práce bylo využito metody kvalitativního výzkumu. Kvalitativní výzkum byl zpracován formou kazuistik u tří osob. Bylo u nich provedeno vstupní a výstupní kineziologické vyšetření a odebrána anamnéza formou strukturovaného rozhovoru. Probandi byli dotazováni ohledně ergonomie domácího i pracovního prostředí. Terapie probíhala po dobu 5 týdnů na Poliklinice Medipont v Českých Budějovicích. Cílem praktické části bylo využitím fyzioterapeutických postupů zmírnit bolestivost v určitém segmentu a informovat o základních preventivních opatřeních. Výsledkem je zhotovení edukační brožury, která obsahuje cviky na protažení a uvolnění krční páteře, základní ergonomické polohy doplněné fotografiemi. Tato brožura bude k dispozici na recepci Polikliniky Medipont v Českých Budějovicích, v čekárnách praktických lékařů v Jemnici, jako praktický a přehledný pomocník v boji proti obtížím v oblasti krční páteře. Tato bakalářská práce by mohla zvýšit povědomí laické veřejnosti o preventivních opatřeních a tím předcházet bolesti v oblasti krční páteře. Dále ji lze využít v klinické praxi fyzioterapeutů při léčbě vertebrogenního algického syndromu.
The issue of prevention and early detection for patients with vertebrogenic syndrome in the cervical spine
Keywords: vertebrogenní algický syndrom; ergonomie; krční páteř; bolesti zad; vertebrogenic algic syndrome; ergonomics; cervical spine; back pain