Moderní trendy v oboru počítačová fyzika - Surynek, Radek (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce nabízí přehled základních moderních metod, které mohou být využity v oblasti počítačové fyziky. Jedná se konkrétně o paralelní výpočty, neuronové sítě, genetické algoritmy a fuzzy logiku. V každé kapitole je uveden teoretický popis metody, zjednodušené matematické vyjádření, návrhy technické realizace a stručně jsou zmíněny i konkrétní aplikace. Text je doplněn řadou jednoduchých příkladů. Závěr práce shrnuje získané poznatky a nastiňuje budoucí vývoj.
Modern trends in the area of computer physics
Keywords: Paralelní výpočty; neuronové sítě; neuron; perceptron; genetické algoritmy; evoluční algoritmy; fuzzy logika; fuzzy množiny; Parallel computing; neural networks; neural networks; neurone; perceptron; genetic algorithms; evolutionary algorithms; fuzzy logic; fuzzy set theory