FYZICKÉ TÝRÁNÍ A ZNEUŽÍVÁNÍ DĚTÍ - Gorniaková, Beáta (Jihočeská univerzita, 2009)
Fyzické týrání a zneužívání dětí je téma, na které je v posledních letech upozorňováno zejména mediálními kauzami. Média však ukazují pouze jednu stránku věci, ta druhá, mnohdy ještě závažnější, zůstává skrytá za zdmi domácností. Fyzické týrání a zneužívání dětí považuji za stále velmi aktuální, závažné a zajímavé téma, a to je důvodem proč jsem si toto téma zvolila pro svou bakalářskou práci. Teoretická část práce byla zaměřena na rodinu, děti a jejich ochranu. Ukazuje následky na dítěti jako přímé i nepřímé oběti domácího násilí. Dále se práce zabývá způsoby pomoci týraným dětem a základními právními a mezinárodními dokumenty upravujícími problematiku týraných dětí. Cílem této práce je informovat o problematice a ukázat, jak se na problematiku týrání dívají ti nejohroženější - děti. Výzkumnou metodou bylo dotazníkové šetření mezi dětmi dvou základních škol v Českých Budějovicích ve věku 8 - 12 let. Na základě cílů práce byly položeny dvě hypotézy. První z nich říká, že fyzické tresty jsou nejčastějším výchovným prostředkem, který dnes používají rodiče k výchově svých dětí. Podle odpovědí dětí se hypotéza nepotvrdila. Z výsledků vyplynulo, že přibližně 60% dětí je rodiči většinou pokáráno a 40% dětí je většinou trestáno fyzickými tresty. Druhá hypotéza byla, že média, jako televize a internet, jsou pro děti hlavním zdrojem informací o tématu fyzického týrání a zneužívání dětí. Tato hypotéza byla výzkumem rovněž nepotvrzena. Podle odpovědí dětí se nejvíce na jejich informovanosti podíleli rodiče a škola. Média, příbuzní a další zdroje tvořily přibližně 1/5. Tato práce může být využita jako zdroj ucelených informací pro studenty nebo osoby zajímající se o téma týraných dětí. Může také sloužit jako inspirace pro další výzkum nebo výuku. Zajímavá může být tato práce pro pedagogy působící na základních školách jako zpětná vazba a podnět pro další aktivity ve školách.
CHILD PHYSICAL ABUSE AND NEGLECT
Keywords: Fyzické týrání {--} Rodina - Syndrom CAN - Týrané děti - Zneužívání; Physical abuse {--} Family {--} CAN syndrome - Maltreated children - Neglect