Sociální situace v Českých Budějovicích v letech 1945-1950 - Šicnerová, Petra (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem mé bakalářské práce je popsat sociální situaci v Českých Budějovicích v letech 1945 až 1950. V práci je nejprve obecně popsána historie města a historie sociální a zdravotní péče od jeho založení po rok 1945. Poté se již podrobněji zabývám sociální prací mezi léty 1945 až 1950. Pokusila jsem se s pomocí dostupné literatury vykreslit reálnou situaci v Českých Budějovicích v tomto období. Poslední kapitola se věnuje stejnému tématu z pohledu tehdejšího tisku. Zaznamenává obecné informace o novinách, rozdíly v jednotlivých periodicích a odlišné přístupy vydavatelů.
The social situation in České Budějovice during the years 1945-1950
Keywords: sociální práce; sociální a zdravotní péče; České Budějovice; periodika; tvůrci veřejného mínění; historie; social work; social and health care; České Budějovice; periodicals; shaper of public opinion; history