Analýza území z hlediska možného vzniku mimořádných událostí - Vacková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2008)
V souladu s vývojem lidstva a zdokonalováním vědeckotechnických pokroků společnosti nastaly, mimo očekávaných příznivějších podmínek pro život, i nová rizika a ohrožení. Ta mohou mít různou formu, velikost a pravděpodobnost aktivace. Z počátku hrozilo pouze nebezpečí přírodního charakteru, postupem doby vznikala nová nebezpečí a to antropogenního původu. I v České republice hrozí riziko vzniku mimořádné události nebo krizové situace. Kromě velkých dopravních havárií a živelních pohrom, jako jsou povodně, požáry, vichřice, sesuvy půdy, sněhové laviny, jsou pravděpodobné havárie s únikem nebezpečných chemických látek. Důležité je proto provádět včasná preventivní opatření, která by těmto jevům předcházela. V České republice byl vytvořen systém krizového řízení, který se zabývá prevencí a řešením mimořádných událostí i krizových situací. V mé práci jsem se zaměřila na metody užívané pro analýzu území Jihočeského kraje, protože vedou k získání přehledu rizik a ohrožení na daném území a mohou vést ke snížení právě těchto rizik. Tato práce bude využita pro zpracování poplachového plánu integrovaného záchranného systému Jihočeského kraje. Bude tvořit jednu z příloh zpracovávané studie o plošném rozmístění jednotek požární ochrany na území Jihočeského kraje.
Area analysis in term of possible emergencies occurrance
Keywords: Analýza území; mimořádná událost; Jihočeský kraj; metody stanovení rizika; Jednotky plošného pokrytí kraje; Area analysis; emergencies; South Bohemia; risk metods analysis; Fire departement