Vybraná dějová jména v právním textu - Boráková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce popisuje vybraná dějová jména v právních textech, konkrétně z korpusu CORTE. Výchozím pro ni jsou vybraná pojetí těchto jmen z relevantní bibliografie, u kterých se diplomová práce soustředí zejména na východiska a kritéria, kterými jsou dějová jména vymezena. Na základě toho jsou posuzována vybraná dějová jména z korpusu s ohledem na jejich dějové a ne-dějové významy, valenci a kolokabilitu se slovesy a také s ohledem na jejich sémantické vlastnosti. Dále je analyzován vztah mezi bází a derivačním sufixem na straně jedné a sémantické vlastnosti jména na straně druhé. K analýze je využíván korpus CORTE a k vyhledávání v tomto korpusu slouží webové rozhraní SketchEngine a program Paraconc.
Selected Event nouns in a law text
Keywords: dějové jméno; korpus; CORTE; právní text; význam; kategoriální sloveso; event nominals; corpus; CORTE; signification; categorial verb