Vliv obalů na mikrobiální stav výsekového masa - Kourková, Dita (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá vlivem obalů na mikrobiální stav výsekového hovězího masa. Hovězí maso - Muscullus semimembranosus - bylo sledováno v nezabaleném stavu a dále v obalech z průtažné mikrotenové fólie, ve vícevrstvé polyamid - polyetylenové (PA/PE) fólii za použití ochranné atmosféry a při použití 80% vakua do sáčku z vícevrstvé PA/PE fólie. Hovězí maso bylo skladováno při chladírenské teplotě +5 °C. Celkový počet mikroorganismů (CPM) byl sledován po dobu 27 dní. Z porovnávaných vzorků vyplývá, že rychlost množení se mikroorganizmů je závislá na způsobu balení. Nejlepší výsledky vykazuje podle sledovaných průměrů maso balené do modifikované atmosféry a vakuového balení, které v porovnání nevykazovaly žádné podstatné rozdíly. U sledovaných typu balení nebyly zaznamenány žádné statisticky významné rozdíly. Balení v mikrotenové fólii snížilo mikrobiální kontaminaci masa oproti masu nebalenému, ale s vakuovým balením a modifikovanou atmosférou se nemohlo rovnat.
The influence of packaging on the microbiological status of meat.
Keywords: hovězí maso; mikroorganizmy; obaly; KTJ (kolonie tvořící jednotky); beef; microorganisms; packaging; CFU (colony forming units)