Vznik a ukončení nenarozeného života - Luňáková, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá problematikou vzniku lidského života a interrupce. Je zaměřena především na přístupy zabývající se otázkou, od kdy je novému lidskému jedinci možno připsat status osoby a v návaznosti na to také právo na život. Práce je rozdělena do čtyř hlavních kapitol ? čtyř hlavních aspektů, jak je na problematiku interrupce možno nahlížet. První kapitola poskytuje informace o medicínskému hledisku, jsou zde zahrnuty informace z oblasti embryologické (biologický vznik člověka) a lékařské (umělé ukončení těhotenství). Druhá kapitola se zabývá právní úpravou interrupcí v České republice (historie a současná úprava). Třetí kapitola se věnuje různým etickým přístupům k určení člověka jakožto osoby, právu na rozhodování o vlastním těle apod. Poslední kapitola podává náhled na osobu a interrupci z křesťanského stanoviska.
Birth and termination of unborn life
Keywords: počátek života; status plodu; osoba; interrupce; bioetika; ontologický personalismus; empirický funkcionalismus; potencialita; personalita; animace; origin of life; the status of the fetus; person; abortion; bioethics; ontological personalism; empirical functionalism; potentiality; personality; animation