Charakterizace antibiotických aktivit nepatogenních streptomycet izolovaných z lidských tkání. - Žlábková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá charakterizací deseti zástupců streptomycet izolovaných z lidských klinických vzorků. Streptomycety jsou půdní bakterie známé svou produkcí sekundárních metabolitů s charakteristickými antibiotickými, antihelmitickými, protinádorovými a antivirovými účinky. Cílem práce je mikrobiologicky charakterizovat antibakteriální a antifungální aktivity u těchto cca deseti taxonomicky zařazených izolátů na zástupcích typických lidských patogenů ze skupiny Gram-pozitivních i Gram-negativních bakterií, kvasinek a plísní.
Characterization of antiobiotic activity of nonpathogenic streptomycetes isolated from human tissue.
Keywords: streptomycety; antimikrobiální látky; sekundární metabolity; kokultivace; biologicky aktivní látky; hemolýza; streptomyces; antimicrobial substances; secondary metabolites; cocultivation; bioactive substances; hemolysis