Sledování pohybové aktivity telat a jejich matek s celoročním pastevním odchovem - Uherová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2013)
Skot je typickým stádovým zvířetem. Pohybová aktivita stáda na pastvině byla sledována pomocí vitalimetrů. Vitalimetr zaznamenává počet pohybů za 1 hodinu. Signály z vitalimetrů jsou zachycovány anténou a přenášeny do počítače s příslušným softwarovým vybavením. Byla vyhodnocována pohybová aktivita zvířat v průběhu dne. Sledování probíhalo v měsících květen - červen 2012. Z naměřených dat byla porovnávána závislost pohybové aktivity matek a telat, pohybová aktivita telat vzhledem k jejich věku a vzhledem k jejich pohlaví.
Pasture bred mother cows and their calves: monitoring their movements and motions
Keywords: chov skotu; pohybová aktivita; pastvina; vitalimetr; cattle grazing; cattle movement; pasture; pedometer