Sport - tematická řada pro výtvarnou výchovu na 1. stupni základní školy - Mondlová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce na téma "Sport"-tematická řada pro výtvarnou výchovu na 1. stupni základní školy se skládá z části teoretické a projektové. Její teoretická část se zabývá propojením výtvarného umění a sportu, které bude zkoumáno různými pohledy ve třech kapitolách. V první z nich bude představeno několik myšlenek, které porovnávají umění a sport z hlediska jejich podobností a odlišností a uvede názory, zda je sport možno považovat za součást umění. Další kapitola se pokusí nahlédnout do společné historie umění a sportu a uvede některé výtvarné umělce a jejich díla, která byla inspirována sportem (pohybem). Závěr teoretické části bude věnován tématu sport jako námětu v hodinách výtvarné výchovy na 1. stupni základní školy. Vhodnost tématu prozkoumá prostřednictvím didaktiky výtvarné výchovy, Rámcového vzdělávací programu, metodických a námětových příruček. Projektová část představí výtvarnou řadu pro první stupeň základní školy, jejíž tématem je sport. Skládá se ze sedmi výtvarných lekcích, jejichž realizace proběhla na Základní škole Tomáše Garriguea Masaryka ve Vimperku.
Sport - Series of Creative Lessons for Art Education at Primary School
Keywords: umění; výtvarná výchova; sport; pohyb; tematická řada; Art; Art Education; Sport; Movement; Series of Creative Lessons