Motivace k četbě jako cestě ke zdokonalení receptivních a produktivních dovedností - Novotná, Veronika (Jihočeská univerzita, 2023)
Předkládaná bakalářská práce se v teoretické části zabývá motivací, její klasifikací amotivační teorií A. H. Maslowa. Dalším tématem je komunikace, pozornost je věnována zejména verbální a neverbální. Popsána i čtenářská gramotnost, k ní se vztahují kapitoly rozboru knih na středních školách, aktivizačních metod, jež se může užívat k práci s textem a čtenářských dílen, jako způsobu ozvláštnění výuky. Praktická část se zabývá problematikou čtenářství z pohledu žáků středních škol. Dotazníkovým šetřením bylo zjišťováno, jaký mají žáci vztah k četbě, zda jsou spokojeni s povinnou a maturitní četbou. Výzkumnou otázkou bylo také to, jestli je jejich vyučující dokáže dostatečně motivovat k tomu, aby si přečetli knihu jak pro školní, tak pro osobní účely.
Motivation to reading as a way to improve receptive and productive skills
Keywords: Aktivizační metody; čtenářská gramotnost; komunikace; lidské potřeby; motivace; střední škola; Activating methods; communication; high school; human needs; motivation; reading literacy