Prevalence nadváhy a obezity u dětí na 2. stupni ZŠ na Českobudějovicku - Kuboušek, Ladislav (Jihočeská univerzita, 2018)
Primárním tématem předložené diplomové práce byla prevalence nadváhy a obezity u dětí na 2. stupni základních škol na Českobudějovicku. V teoretická části práce byla věnována pozornost charakteristice nadváhy a obezity a vlivu na celkové zdraví jedince s přihlédnutím na dětskou populaci. Dále byly nastíněny základní faktory vzniku, prevence a následně i léčby dětské obezity. Stěžejní částí diplomové práce bylo výzkumné šetření, které sestávalo z vyhodnocení výsledků antropometrického měření vybraného vzorku probandů 2. stupně základních škol v Českobudějovickém okresu. Na základě měření byla zjišťována tělesná výška, tělesná hmotnost, obvod pasu a boků, porodní hmotnost, porodní délka. Ze zjištěných údajů byl následně vypočítán Body mass index a byly zodpovězeny předem stanovené výzkumné předpoklady. Zúčastnilo se celkem 243 probandů z 9 základních škol, z jejichž výsledů vyplynulo, že nadváhou trpělo 11 dívek, tedy 8,9 %, a 17 chlapců, což odpovídá 14,16 %. Prevalence obezity u dívek činila 0,81 % a u chlapců 10,83 %. Klíčová
The prevalence of overweight and obesity at Secondary School Pupils in the Region Českobudějovicko
Keywords: nadváha; obezita; prevence; prevalence; civilizační choroba; overweight; obesity; prevention; prevalence; civilization disease