Vietnamská kuchyně jako nástroj integrace vietnamské menšiny do české společnosti - Marková, Romana (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce popisuje roli vietnamské kuchyně v procesu integrace vietnamské menšiny v České republice. Diplomová práce je rozdělena do dvou částí teoretické a praktické. Teoretická část se zabývá pojmem integrace jako takové, uvádí její vymezení a členění. Dále se soustřeďuje na integrační politiku vlády České republiky. Dále práce čtenáře seznamuje s pojmem kultura, kulturní citlivost, interkulturní setkání a kontakt. V teoretické části jsou dále představována centra na podporu integrace a neziskové organizace v ČR zabývající se podporou integrace a dále to, jakou hraje v tomto procesu roli jídlo a do jaké míry se tyto organizace na roli jídla soustředí. Dále je zde také uváděn způsob prezentace vietnamské kuchyně v České republice. Dále se teoretická část práce zaměřuje specificky na pojem jídlo, na vietnamskou kuchyni a stručné představení typických vietnamských pokrmů. Diplomová práce reflektuje důležité poznatky týkající se problematiky jídla jako nástroje integrace, které slouží jako východisko pro následující praktickou část. Praktická část je věnována samotnému výzkumu, jehož hlavním úkolem bylo pomocí polostrukturovaného rozhovoru zjistit, jakou roli hraje jídlo v procesu integrace, jakým způsobem je vnímána vietnamská kuchyně v České republice a do jaké míry vědomě užívají oslovené organizace ve své praxi jídlo jako jeden ze způsobů integrace a jak reflektují jeho účinnost v integračním procesu. Dochází rovněž ke shrnutí, jaké výhody má představení kultury prostřednictvím jídla a jaké případné nevýhody to obnáší, či do jaké míry se lze seznamovat s cizí kulturou prostřednictvím jídla.
Vietnamese cuisine as a tool for integration the Vietnamese minority into Czech society
Keywords: integrace; identita; jídlo; kuchyně; kultura; integrační centra; neziskové organizace; vietnamská minorita; integration; identity; food; cuisine; culture; integration centers; non-profit organizations; Vietnamese minority.