Šumné Sezimovo Ústí - po stopách první republiky (funkcionalistická, zejména Baťovská architektura 20. století) - Říhová, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce zhodnotila podíl funkcionalistické architektury a urbanismu města Sezimovo Ústí. Na základě prostudované literatury, dotazníkového průzkumu a vlastního, zejména terénního šetření se snažil autor práce pochopit vliv funkcionalistické architektury a baťovských urbanistických koncepcí a myšlenek na současnost města Sezimovo Ústí 2 a dále se snažil nalézt v životě města odkazy z této doby a jejich zapracováním do projektu naučné stezky přiblížit tuto problematiku dnešní generaci.
Sezimovo Ústí - Follow the footsteps of the First Republic (functionalist, especially Baťa´s architecture of 20th century)
Keywords: Architektura; Urbanismus; Stavební vývoj; Koncepce; Funkcionalismus; Charakteristika; Cestovní ruch; Dotazníkové šetření; Naučná stezka; Baťa; Architecture; Urbanism; Building Development; Conception; Functionalism; Characteristic; Tourism; Questionnaire survey; Nature Trail; Bata