Možnosti využití reminiscenční terapie při práci se seniory v Jihočeském kraji - Kodadová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá jedním z aktivizačních programů pro seniory, a to reminiscenční terapií. Hlavním úkolem této práce je zjistit, jak pracovníci domovů pro seniory realizují se svými klienty reminiscenční terapii v praxi. Jedná se o domovy pro seniory nacházející se v Jihočeském kraji. Práce je složena z části teoretické a části empirické (výzkumné). Teoretická část práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola se věnuje pojmům stárnutí a stáří. Druhá kapitola teoretické části práce se věnuje sociálním službám v České Republice. Třetí a nejrozsáhlejší kapitola se věnuje reminiscenční (vzpomínkové) terapii. Zde se seznámíme s tím, kdy a jak se tato terapie začala rozmáhat. Objasníme si, co reminiscence vlastně znamená. Tato kapitola dále popisuje přístupy k reminiscenci či pomůcky, které je možné při této terapii využívat. Také se zde můžeme seznámit s tím, jak reminiscence ovlivňuje osobnost člověka a jaký by měl být reminiscenční terapeut. Na závěr kapitoly jsou popsány konkrétní aktivity reminiscenční terapie. Empirická část se již zabývá možnostmi využití reminiscenční terapie. Cílem práce tedy je zjistit, jakým způsobem realizují pracovníci domovů pro seniory reminiscenční terapii v praxi. Hlavní výzkumná otázka zněla: "Jak pracovníci domovů pro seniory v Jihočeském kraji aplikují v praxi reminiscenční terapii?" Z výzkumu vyplynulo, že reminiscenci se v domovech pro seniory věnují pracovníci v této problematice vyškolení. Nejčastěji se jedná o pracovníky na pozici: sociální pracovník, ale i aktivizační pracovník či pracovník pro volnočasové aktivity klientů. Reminiscenční skupinka bývá tvořena 3-6 klienty, kteří se pravidelně scházejí jeden krát týdně, především v odpoledních hodinách. Ve skupince si klienti vypráví své životní příběhy či si povídají na předem určené téma. Pro tuto terapii se využívají staré fotografie, časopisy nebo staré předměty. Na počátku terapie jsou klienti stydliví. Stud postupem času opadá a klienti se těší na další společná setkání. Rodina klientů se do reminiscenčních aktivit zapojuje, přináší staré fotografie a předměty. Z výsledků dále vyplývá, že reminiscence působí velice pozitivně nejen na samotné klienty, ale i na terapeuty. Klienti účastnící se této terapie bývají více společenští, kamarádští a otevření. Vedení všech oslovených domovů pro seniory aktivně podporuje realizaci reminiscenční terapie. Záměr této práce mimo jiné spočívá i v tom, dostat pojem "reminiscenční terapie" více do povědomí lidí, jelikož se jedná o velice přínosnou a užitečnou aktivitu při práci se seniory. Práce je určena nejenom pro studenty, zajímající se o aktivizaci seniorů, ale i pro sociální a ostatní pracovníky v domovech pro seniory.
Possibility to Use Reminiscence Therapy for Work with Seniors in South Bohemia´s Senior Homes
Keywords: stáří a stárnutí sociální služby domovy pro seniory aktivizace seniorů reminiscenční terapie; old age and aging social services retirement homes mobilization of seniors reminiscence therapy