Analýza zásob z účetního hlediska - Fořtová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá "Analýzou zásob z účetního hlediska". Cílem práce je definovat zásoby, jejich kvalifikaci, analyzovat zásoby z hlediska možných způsobů ocenění a účetních metod. Dále analyzuje vliv zásob na výsledek hospodaření a účetní závěrku. V praktické části jsou teoretické podklady aplikovány na konkrétní podnikatelský subjekt. Podnikem, který práce zkoumá z hlediska analýzy zásob, je "XYZ s.r.o.". Tento podnik se zabývá realizací kompletních dodávek domácích spotřebičů, včetně tvorby projektu a technické přípravy. Práce se nejprve zaměřuje na charakteristiku podnikatelského subjektu, způsob pořízení zásob v podniku a následně na to, jak podnik účtuje o svých zásobách. Hlavní část je zaměřena na ocenění zásob při vyskladnění. Způsob ocenění zásob při vyskladnění metodou klouzavého průměru bude porovnán s metodou váženého aritmetického průměru periodického a metodou FIFO pro vybraný druh zásob. Závěrečná část je zaměřena na diskusi a vyhodnocení informací zjištěných v praktické části.
Inventory analysis from an accounting perspective
Keywords: oceňování zásob; řízení zásob; inventarizační rozdíly; opravné položky; účtování zásob; inventory measurement; inventory management; inventory differences; adjustments items; inventory accounting