Lymfoscintigrafie - možnost detekce sentinelové uzliny - Svobodová, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Identifikace sentinelové uzliny pomocí lymfoscintigrafie dnes představuje jednu ze standardních metod v oblasti diagnostiky a léčby nádorů. Nejčastější indikací pro sentinelkou uzlinu je v dnešní době karcinom prsu a maligní melanom. Lymfoscintigrafie je neinvazivní metoda, která nám umožňuje zobrazení toku lymfy z místa injekce lymfatickými cévami přes spádové uzliny a dále. Metoda detekce sentinelové uzliny je vlastně jen specializovanou částí obecné lymfoscintigrafie. Cílem mé práce bylo zhodnotit zobrazení sentinelové uzliny pomocí lymfoscintigrafie a pomocí gamasondy. Pracovala jsem se souborem 77 pacientů z Oblastní nemocnice Kolín a.s., kterým byla provedena detekce sentinelové uzliny na oddělení nukleární medicíny. U karcinomu prsu byla sentinelová uzlina zobrazena v 95 % pomocí lymfoscintigrafie. Bez možnosti proměření pomocí gamasondy by toto číslo bylo 91 %. Kombinací obou způsobů se spolehlivost detekce zvyšuje.
Lymphoscintigraphy - the posibility of detection of sentinel lymph node
Keywords: sentinelová uzlina; lymfoscintigrafie; nukleární medicína; sentinel node; lymphoscintigraphy; nuclear medicine