Mravní odpovědnost a povaha morálky a etiky v globalizovaném světě. - Löffelmannová, Blanka (Jihočeská univerzita, 2009)
Průvodní jevy globalizace pociťujeme především v ekonomické oblasti, jež mají dalekosáhlý vliv na další oblasti společenského života, včetně úrovně morálních zásad, jejich perspektivy apod. Žijeme ve společnosti, jejímž podstatným rysem je ambivalence, kdy je téměř každý sociální jev a proces nejednoznačný. V teoretické části práce jsou vymezeny pojmy jako etika, morálka, jejich význam a úloha ve společnosti v souvislosti s problematikou procesu globalizace a popsány některé dopady procesu globalizace na společnost nebo životní prostředí. Ke zjištění informací byla použita metoda kvantitativního sběru dat, kdy technikou sběru dat byl anonymní dotazník. Cílem práce bylo zjistit názor vybraného vzorku populace na perspektivu morálky v postupující globalizaci světa a současně jaké má společnost povědomí o problematice procesu globalizace.Formou anonymního dotazníku bylo osloveno 75 studentů Zdravotně Sociální fakulty, z nichž pouze 70 se výzkumu zúčastnilo. Všechny cíle, které jsem si na začátku stanovila, se podařilo splnit. Výsledky práce mohou posloužit k informování široké i odborné veřejnosti o projevech globalizace v morální oblasti a jejich akceptaci, či naopak odmítnutí reprezentativním (nebo specifickým) vzorkem společnosti.
Moral responsibility and nature of moral and ethics in the global world.
Keywords: globalizace; morálka; etika; společnost; globalization; moral; ethics; society