Specifické poruchy učení v běžné základní škole, Montessori a Waldorf se zaměřením na dyslexii - Bláhová, Petra (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou specifických poruch učení (SPU) a možnostmi podpory žáků se SPU na běžné ZŠ a na alternativních školách Montessori a waldorfského programu. Nejprve se práce věnuje specifickým poruchám učení po stránce obecné, posléze se zaměřuje na reedukační postupy a metody a možnosti podpory v rámci českého legislativního systému. Podrobněji popisuje jednu z nich dyslexii. Jedna kapitola také detailně charakterizuje alternativní školy, a to konkrétně školu waldorfskou a Montessori. Poslední kapitolu tvoří praktická část, v níž jsou uvedeny podrobnosti výzkumu realizovaného formou kazuistik tří žáků a rozhovorů se šesti pedagogickými pracovníky ze tří škol - jedné běžné základní, druhé waldorfské a třetí Montessori.
Specific Learning Disabilities at regular Elementary School, Montessori and Waldorf schools with focus on dyslexia
Keywords: asistent pedagoga; dyslexie; Montessori; podpůrné opatření; reedukace; speciální pedagog; specifické poruchy učení; učitel; waldorfská škola; základní škola; Teaching assistant; Dyslexia; Montessori; supportive measure; re-education; Special Education Needs Teacher; Specific Learning Disorder; teacher; Waldorf school; Elementary School