Reakce vybraných odrůd brambor na hustotu porostu - Urban, Josef (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem práce bylo zhodnotit projev čtyř hustot porostu u vybraných odrůd brambor. Práce obsahuje založení pokusu se 4 odrůdami brambor. Zvolena byla standardní technologie pěstování konzumních brambor. Zvolené hustoty porostu byly 35, 40, 45 a 50 tis. jedinců.ha-1. Každá varianta měla 4 opakování. Hodnocen byl výnos hlíz, podíl a výnos konzumních hlíz, průměrný počet hlíz na rostlinu, hmotnost hlíz na rostlinu, průměrná hmotnost 1 hlízy, průměrná hmotnost konzumních hlíz. Práce byla prováděna na soukromé farmě jako polní pokus. Farma se nachází v bramborářské oblasti na Vysočině v nadmořské výšce 490 m. Brambory se zde pěstují na výměře cca 7 ha. Pokus byl založen v roce 2010. K založení byl použit sazeč brambory MARS 42 s vzdáleností řádků 0,75 m. Byly použity odrůdy Mirage, Agria, Victoria, Marabel, všechny ve stupni množení C1. Parcely se skládaly ze 4 řádků, každý řádek se rovná jednomu opakování, každá parcela se rovná jedné hustotě porostu. Při odběru vzorků byl proveden odkop 10 rostlin z každého opakování. Následovalo velikostní rozdělení hlíz v každém vzorku. Na velikost hlíz nad 40 mm a pod 40 mm. Po rozdělení byly jednotlivé vzorky zváženy a spočteny hlízy. Z hodnot počtu hlíz a hmotnosti hlíz ve vzorku se vychází při dílčích hodnocení. Z výsledků bylo zjištěno, že ve většině hodnocení dosáhla odrůda Mirage nejvhodnějších výsledků při hustotě porostu 45 000 jedinců.ha-1. Odrůda Agria měla dvě vhodné hustoty porostu, a to 40 000 a 45 000 jedinců.ha-1, mezi těmito hustotami nebyl výrazný rozdíl. Odrůda Victoria měla nejvhodnějších výsledek při hustotě porostu 35 000 jedinců.ha-1, stejně tak odrůda Marabel, která má nejvhodnější výsledek také při hustotě porostu 35 000 jedinců.ha-1. Pro všechny odrůdy se jako nevhodná jevila hustota porostu 50 000 jedinců.ha-1. Reakce odrůd na tuto hustotu porostu se projevila snížením všech hodnocených ukazatelů a také z pohledu finanční náročnosti na množství sadby, vyššímu tlaku chorob a škůdců zde dochází ke ztrátám.
The response of selected potato varieties to plant density
Keywords: brambory; hustota; reakce; výnos; hodnocení; potatoes; density; reaction yield; reviews