Vliv dostupnosti minerálních živin a zaplavení na růst ostřice štíhlé v nádobovém pokuse - Nemeškalová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce je součástí projektu GAČR 526/09/1545 Význam nově asimilovaného uhlíku pro interakce rostlin s půdou v mokřadních travinných ekosystémech v proměnlivých podmínkách vnějšího prostředí, který se zaměřuje na účinky eutrofizace na vybraných mokrých loukách s organickou nebo minerální půdou v Třeboňské biosférické rezervaci. Výsledky tohoto projektu poslouží jako podklad pro rozvíjení vhodného managementu ekosystémů mokrých luk, zvláště pro místa vedená jako přírodní rezervace. V rámci projektu byl založen nádobový pokus, pro nějž byla jako modelová rostlina vybrána ostřice štíhlá (Carex acuta), běžná dominanta mokrých luk a současně druh, který byl již předmětem řady studií. Cílem této práce bylo zjistit, jak C. acuta reaguje v kontrolovaných podmínkách na různou hladinu hnojení a míru zaplavení. Všechny studované faktory měly průkazný vliv alespoň na některé růstové charakteristiky. Období odběru mělo vliv na hmotnost živé sušiny C. acuta a hmotnost jedné odnože C. acuta. Hnojení mělo vliv na počet kvetoucích a nekvetoucích odnoží, dále na sušinu živé a odumřelé C. acuta a hmotnost jedné odnože C. acuta.
Effect of mineral nutrient availability and flooding on the growth of Carex acuta in a mesocosm experiment