Kouření u seniorů - Dvořáková, Linda (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce se zabývá tématém "Kouření u seniorů". Kouření tabáku je nejvýznamnější samostatnou preventabilní příčinou onemocnění a předčasného úmrtí v České republice. Omezení kouření je základní podmínkou pro snížení počtu úmrtí na nádorová a srdeční onemocnění. Cílem diplomové práce je zmapovat prevalenci kouření u seniorů a zjistit informovanost seniorů o problematice kouření. Výzkumný vzorek tvoří 206 respondentů ve věku od šedesáti let. Z tohoto počtu jich 50 % uvedlo, že nikdy nekouřilo. V době provádění šetření se řadilo mezi aktivní kuřáky 20 % seniorů. 55 % seniorů uvedlo, že závislost na nikotinu považuje za nemoc. Autor zjišťuje verifikaci hypotézy týkající se kouření seniorů, kteří trpí chronickým onemocněním. 44 % z dotázaných aktivních kuřáků trpělo v době dotazníkového šetření chronickým onemocněním. Druhou hypotézou chce výzkumník potvrdit fakt, že senioři zaujímají kladný postoj k zákazu kouření v restauracích a na veřejném prostranství. Výzkum tuto hypotézu verifikoval - 72 % respondentů zaujímá kladný postoj k zákazu kouření na veřejnosti.
Smoking of senior Citizens
Keywords: Prevalence; senior; kouření; nikotin; závislost; prevence; Prevalence; senior; smoking; nicotine; dependence; prevention