Eutrofní zatížení údolní nádrže Orlík - Zelenková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2014)
Detekce případných zdrojů eutrofního zatížení povrchových vod. Vodní nádrž Orlík je mimo svůj vodohospodářský a energetický účel také využívána k rekreačním účelům. V posledních letech se zaznamenává zhoršení kvality vody. Dochází k tomu, že se objevuje "rozkvetlá" vodní plocha a nárůst sinic. Obsahem práce bylo sledování měnícího se stavu kvality vody v údolní nádrži Orlík a jejího okolí v průběhu sezóny. Sledovány byly parametry: vodivost, pH, kyslík, dusičnany, fosforečnany a to v průběhu sezóny roku 2013.
Eutrophic stress of the Orlik reservoir
Keywords: eutrofní zatížení; údolní nádrž Orlík; povrchová voda; sinice; fosfor; dusík.; eutrophic load; reservoirs Orlik; surface water; algae; phosphorus; nitrogen