Individuální a skupinová integrace žáků s mentálním postižením v rámci plnění povinné školní docházky - Švejdová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2007)
Problematika individuální a skupinové integrace žáků s mentálním postižením v rámci plnění povinné školní docházky je velmi často diskutovaným tématem.Nově přijatá školská legislativa nabízí žákům s mentálním postižením vzdělávání v hlavním vzdělávacím proudu v běžných třídách či speciálních třídách základních škol.V diplomové práci jsem se zaměřila na průzkum plnění základních podmínek integrace a problémů se kterými se potýkají rodiče a pedagogové při integraci žáků s mentálním postižením do základních škol. Výzkumný soubor tvořili pracovníci SPC pro mentálně postižené, pedagogové vzdělávající integrované žáky a rodiče těchto žáků. K dosažení cíle práce byly použity tyto metody a techniky sběru dat: řízené rozhovory, dotazníky a jako doplňková metoda 2 kazuistiky. Práce by mohla býti inspirací pro rodiče žáků s mentálním postižením, běžné pedagogy, speciální pedagogy a orgány státní správy.
Individual and group integration of mentally handicapped pupils within the framework of compulsory school attendance
Keywords: integrace; žák s mentálním postižením; základní škola běžného typu; asistent pedagoga; osobní asistent; individuální vzdělávací plán; SPC pro mentálně postižené; školská legislativa; integration; pupil with mental disease; elementary school of common type; educationalist's assistant; personal assistant; individual education plane; specially-pedagogical centres for mentally handicapped people; school legislation