Půst a jeho význam pro osobnostní rozvoj - Pochopová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce se zabývá vlivem postu na osobnostní rozvoj člověka. Teoretická část charakterizuje dietu, hladovění a půst. Nahlíží na půst očima nejvýznamnějších náboženství světa, přibližuje jeho motivace, praktiky a cíle. Dále popisuje duševní a duchovní vývoj osobnosti z pohledu psychologie a filozofie, přičemž jej uvádí do kontextu s pedagogickou profesí. Praktická část potvrzuje vliv postu na celkový rozvoj respondentů. Dokazují pozitivní dopad postu nejen na zdraví, zrání lidské osobnosti, transcendentní přesvědčení, ale také na přijetí všeho, co nás obklopuje a čehož jsme součástí.
Fasting and its importance for personality development
Keywords: dieta; hladovění; půst; náboženství; zdraví; spiritualita; vývoj osobnosti; osobnost pedagoga.; diet; fasting; religion; health; spirituality; personality development; educator personality.