Fyzikální základy magnetické rezonance pro radiologické asistenty - Fil, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2014)
V současné době není volně k dispozici jednoduchý edukační text na téma "Fyzikální základy magnetické rezonance", který by byl přiměřený znalostem studentům studijního oboru Radiologický asistent a dalších příbuzných oborů a který by vycházel z operátorového počtu. Na základě analyzovaného vědeckého systému kvantové nestatistické fyziky byl vytvořen edukační text, jenž shrnoval všechny nejdůležitější poznatky týkající se fyzikálních základů magnetické rezonance. Funkčnost edukačního textu byla následně ověřena experimentální výukou studentů oboru Radiologický asistent. Nabyté znalosti byly ověřeny vytvořením edukačního testu, který respektoval hloubku a šíří probírané látky v edukačním textu. Z praktických přínosů lze vyzdvihnout fakt, že nová kvantová teorie v podobě operátorového počtu a souboru kvantových čísel je potřebným fyzikálním podkladem pro osvojení magnetické rezonance. Pro odstranění disproporce mezi potřebou nové kvantové teorie a současným stavem akreditačních materiálů by mohlo spočívat v zavedení předmětu Vybrané kapitoly z obecné a teoretické fyziky.
The Physics Principles of Magnetic Resonance for Radiographers
Keywords: implementované kurikulum-2; kurikulární proces; kvantová nestatistická fyzika; magnetická rezonance; projektové kurikulum; Schrödingerova rovnice; implemented curriculum-2; curricular process; non-statistical quantum physics; magnetic resonance; projected curriculum; Schrödinger equation